Kala on üks toidulaua põhikomponente olnud aegade algusest
saati, eellugu ja kultuure on erinevaid ning kasuliku infot ja nõuandeid palju
siis ühte postitusse see kahjuks ära ei mahu. Alustuseks veidi üldisem ja
tutvustavam osa.
KES VÕI MIS
ON KALA?
Kala on veekogudes elutsev olend. Liigitatakse mitmeti:
Soomustega/soomusteta
Luulised/kõhrelised
Rööv/bentos- ehk põhjatoidulisi/planktontoidulisi/taimtoidulisi/segatoidulisi
kalu
Samuti liigitatakse välimuse, elupaiga ja paljude muude
tegurite järgi.
Eestis on 44 liiki mageveekalu ja 3 liiki sõõrsuid ehk
silmusid.
Põhilisemad kalad mida turuletilt leida võib:
Ahven- Eestis väga levinud kala, ligemale 96% veekogudes on esindatud
ahvenalised, jagunevad rooahven ja järveahven. Huvitav erinevus nende vahel on
see, et rooahven toitub loomsest planktonist ja putukavastsetest, järveahven on
röövtoiduline ning maiuspalaks on tint, särg ning noorejärgulised
liigikaaslased.
Ahvena liha sisaldab vähe rasvu. Toiduks on võimalik tarvitada
tervest ahvenast ligemale 50% ning liha omastatavus inimorganisimis on koguni
68%.Ahven on üks põhilisemaid müügiartikleid mida eksporditakse.
Koha- võrreldes ahvenaga on koha ligemale 3 korda suurem
kala. Õrna lihaga millel on suhteliselt madal rasva ja kalorisisaldus.
Röövtoiduline, peamisteks hõrgutisteks on tint, kiisk, ahven, särg. Koha on
samuti üks suurimaid ekspordiartikleid.
Karpkala- on Eesti sisse toodud kala, kasvatusega hakati tegelema 1983 aastast, kliimast tingitud tegurite tõttu kasvab karpkala ainult Lõuna Eestis. Pärnu Lahes olevat olnud 80nendatel karpkala kasvatus, teadmata põhjustel pääses karpkala lahte vabadusse ja elutseb seal tänaseni.
Lest- on üks põnevamaid kalu Eestis, eriti kehakujult.
Esmamuljelt justkui tavaline kala oleks pressi vahele jäänud. Lestal on kaks
poolt, pime pool mis on valget värvi ja silmapool ehk pealmine pool mis on tumepruuni värvi. Silmapoole värvus varieerub vastavalt veekoogu
sügavusele ja põhjale. Toituvad limuskitest, pisivähilistest ja väikestest
kaladest. Lest on eriti hea suitsutatud ja kuivatatud kujul.
Kiisk- on kehakujult ahvena sarnane, liha on maitsev ning õrn.
Kiiska kasutatakse üldiselt vähe kuna ta on kasvult väike ning luud on tugevad
ja tervavad.
Räim- on Eesti rahvuskala, heeringa alamliik. Peamine
töödeldav kala Eestis- enamus läheb konservi (sprottideks). Väiksem osa saagist
realiseeritakse jahutatult või külmutatult. Räime marineeritakse, suitsutatakse,
praetakse
või küpsetatakse hapukoore ja tilliga
Tint- Räime suurune, värske kurgi lõhnaline kala, toitub zooplanktonitest
ja vesikirpudest. Kuna tindil soomus praktiliselt puudub siis eeltöötlusel seda
ei roogita, väga hea on tint kuivatatult.
Särg-levinud kala Eesti vetes. Kuulub karpkalaliste hulka. Kevadeti
püütakse jõgedesse kudema tulevat särge põhiliselt kuivatamise eesmärgil.
Kuivatatud särg on samuti hinnatud ekspordiartikkel, eriti Ukraina, Valgevene
ja Venemaa turgudel.
Angerjas- sarnaneb maoga, tumeda värvusega limane
kala kelle keha katab peen soomuskiht. Väga
maitsva lihaga (eriti suitsutatult või marineeritult), sisaldab kuni 25% rasva. Koevad
üks kord elus ja selleks suunduvad nad Sargasso merre, mis asub Eestist
ligemale 7000km kaugusel Atlandi ookeanis. Rahvatarkus räägib, et angerjas
pidavat ka maismaal käima, siis kui hernes õitseb. Kas see ka tõele vastab peab
vast iga huviline ise vanaema hernepõllul järgi uurima. Angerjas on
eksklusiivne, salapärane ja kõrgelt hinnatud kala.
Lõhe/lõhi- enamus lõhelisi
mida kaubalettidel turustatakse on sisse imporditud, enamjaolt Norra kala
kasvandustest. Võib kasvada kuni meetri pikkuseks.
55-60% kala kaalust on söödav.
Häid, maitsvate ja
kasulike toiteomadustega kalu on veel teisigi. Google pakub lugematus koguses
erinevaid koduseid kalavalmistamise retsepte. Kohalik väärtuslik tooraine on siin
samas jões, järves, meres olemas.
KES SEDA VEEL EI TEE SIIS TAGUMINE AEG OLEKS KALA SÖÖMA HAKATA!
KES SEDA VEEL EI TEE SIIS TAGUMINE AEG OLEKS KALA SÖÖMA HAKATA!
SEEDIMISENI!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar