Milline on rukkileiva ajalugu ning miks see on meile kasulik? Millist leiba eelistada? Mõnusat lugemist!
Vanarahva ütlemisi:
•
Ütleme
tulusa töö kohta nii: see töö toob leiva lauale
- Aga ka nii: töö on töö, peaasi et leiba anna
- Vanemate juurest lahkuv laps: läheb oma leivale
- “leib on laual” – perel on sissetulek olemas
- “leivad ühte kappi panema” - abielluma
- “leiba luusse laskma” – lühike puhkus
- “jätku leivale” – soov, et toitu jätkuks, et leib ei lõpeks otsa
- Õhtul ei lõigatud uut leiba lahti, sest öeldi, et õhtune kahaneb ja hommikune kasvab.
- Sooja leiba ei tohtinud lõigata, sest see purustas leivaõnne.
- Andes võõrale leiba, lõikas perenaine pätsi otsast “kärsakese” ära, et mitte oma leivaõnne ära anda.
- Leiva otsakooruke anti peres tütarlastele, et neil ilusad rinnad kasvaksid
Veidi rukkileiva ajaloost
Rukkileiba on eestlased alati sügavalt austanud. Leivavilja
ja leiba peeti pühaks.
Leiva küpsetamisele eelnes pudrukeetmise leiutamine. Õue jäetud jahu segunes vihmaveega ning esimene „kört” oligi valmis.
Tuletegemis oskusega hakati putru lõkkel keetma. Pudrupotis kees „kört“ üle
ääre kuumadele kividele ja saadi omapärase maitsega kuumad kakukesed (jahtunult
kivikõvad). Leivategemisele pandi õige alus alles, siis kui õpiti tainast
hapendama. Teine suur samm leivateo ajaloo juures oli leivaahju leiutamine.
Meil asendas hapendatud rukkileib odraleiva II aastatuhande alguses (11.
sajandil). Sellest ajast alates muutus rukkileib eestlaste leivaks.
Miks on leib meile nii oluline?
Leivast saame
kolmandiku toiduenergiast, kolmandiku valgu ja süsivesikute kogusest. Leiva söömise vähenemisega on oluliselt halvenenud organismi
varustamine B-rühma vitamiinidega. Rukkileiva väärtust tõstavad B-grupi vitamiinid – B1, B2, B6, ja PP
vitamiin.
Rukkileivas on palju kiud- ja mineraalaineid.
Leivas leiduvad mineraalained on vajalikud närvisüsteemi, luude,
hammaste, lihaste normaalseks talituseks.
Kiudained puhastavad ja hooldavad soolestikku, soodustavad seedimist, seovad
soolestikus kahjulikke aineid ja aitavad neid väljutada.
Rukkileib aitab organismi üleliigset kolesteroolitaset alandada ja
kahandab sapikivide tekkeriski.
Rukkivalgud on oma
aminohappelise koostise poolest nisuvalkudest täisväärtuslikumad, kuna sisaldavad rohkem asendamatuid
aminohappeid (lüsiini, treoniini, metioniini)
Miks eelistada
juuretise põhjal tehtud leiba?
Juuretisega kääritatud leib on inimesele kergesti seeditav
ja tervislik. Pärmi ja suhkru lisamine töödeldud leiba tekitab seedehäireid
(kõrvetised, maohädad, puhetised)
http://ekspress.delfi.ee/news/gurmee/parimat-leiba-kupsetatakse-sudamega?id=66883847 |
Sööge ja austage leiba oma toidulaual.
Leib on vanem kui meie.
Leib on vanem kui meie.
Seedimiseni!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar