Vähk on hirmus haigus, mida keegi ei sooviks ka enda vaenlasele. Kuidas ennetada vähki? Kas toitumisest on kasu ja mida peaks eelistama?
Mis on vähk? Vikipeedia definitsioon on selline...
Vähiks ehk vähktõveks ehk vähkkasvajaks (kõnekeeles ka raskeks haiguseks) nimetatakse mitmetel loomadel (sh inimestel) pahaloomuliste kasvajate poolt põhjustatud kasvajaliste haiguste rühma.
Vähktõve hulka kuulub üle 100 erineva kasvajalise haiguse mida iseloomustab rakkude paikne, soovimatu ja kontrollimatu jagunemine, kasv ning metastaseerumine ehk kaugsiirded teistesse elunditesse.
Toitumise roll vähi ennetamisel
Aastate vältel on tehtud mitmeid uuringuid. Ühes uuringutes toodi välja, et 80% - 90% kõikidest diagnoositud vähkides Ameerikas, oleks
saanud vältida, kui oleks lihtsalt teinud teistsuguseid elustiilivalikuid või
toitunud teisiti. Ainuüksi muutes toitumisvalikuid, on võimalik vähendada
vähivõimalus 30%.
Uuringud on sidunud ka küllusliku taimsetoidu, näiteks
juurviljad või kaunviljad või teraviljatooted, tarbimise eri vähitüüpide arenemise vähenemisega. Sellest võib järeldada, et tõstes taimsetoidu osakaalu oma menüüs võib osutuda pikas perspektiivis väga
kasulikuks. Tabelist on näha, milliseid
uuringuid on läbiviidud ning paljud neist uuringutest näitab vähi vähenemist
antud kategooria või toiduaine tarbimisel. Teises tabelis on näha, mis vähitüüpi ekspertide arvates juurviljade ning
üldse taimsete toitude tarbimine vähendab.
Vähi areng
Vähi areng on tegelikult väga aeglane protsess ning võib
võtta aega aastakümneid. Meis kõigis on olemas mikrokasvajad, isegi kõige
tervemates inimestes. Sellepärast ongi tähtis enda eest hoolt kanda. Meie immuunsüsteem küll kontrollib ja kaitseb
nende arengut kuid ka kõige tugevam süsteem võib vahel ülekoormatud olla. Veel
üks põhjus miks taimsed toidud on kasulikud, on see, et neil on võime blokeerida
mikrokasvajate arengut. Süües õigesti
saame ennetada vähi tekkimist üleüldiselt. Skeemilt on näha kuidas vähk areneb.
Kõige pealt nakatub üks rakk, mis ajapikku hakkab teisi rakke
nakatama. Kogu see protsess võib võtta
aega 1-40 aastat. See on piisavalt pikk ajavahemik, et sekkuda vähiarengusse
ning teha kõik mis võimalik, et see edasi ei areneks.
Vähki ennetav dieet
Nagu eelnevalt mainitud, siis
toitumine on väga oluline. Ülekaalulisus, rafineeritud suhkrute ning jahu
tarbimine, punase liha tarbmine ning omega 3 ja 6 rasvade tasakaalutu tarbimine
võib kõrgendada vähiriski. On
väljatoodud, et kui toituda õigesti võib oluliselt väheneda näiteks kõhu-, suu-
ning soolestikuvähk. Meedias on räägitud ka nii-öelda „super toitudest“, mille
tarbimisel võid vähist vabaneda.Tuleb meeles pidada, et nii see ei ole. Ei saa
loota, et süües ainult kapsast või greipi saad vähist lahti. Samamoodi nagu
ikka on tähtis just tasakaalustatud toitumine ning vee tarbimine.
Miks taimsed toidud on head?
Neis on vähem rasva, palju
kiudaineid ning vähkiennetavaid toitaineid. Kõik need elemendid teevad
immuunsüsteemi tugevamaks ning aitavad kehal vähiga võidelda. Kui võimalik,siis eelistada alati kohalike tooraineid
või veel parem, hakka ise aednikuks. Vahepalade ajal võta mõni õun või banaan, hoia pähkleid ligi, sest nagu
teada on nad kasulike rasvu täis.
Õhtusöögiks võib alati riisile lisada köögivilju, mis annavad maitset
ning teevad igava riisi natukene värvilisemaks.
Samamoodi on tähtsad ka kiudained. Kiudained hoiavad su seedimise korras ning
puhastavad seda. Samuti viivad välja vähkitekitavad ühendid enne, kui nad
suudavad tekitada mingit kahju. Kiudaineid
leidub nii köögiviljades kui ka täisteraleibades jms. Reegel on see, et mida
naturaalsem ning töötlemata toit on, seda kõrgem kiudainete sisaldus on. Lihas,
piimatoodetes, suhkrus või nii-öelda „valges toidus“ (näiteks valge riis,
pasta, sai) kiudaineid pole.
Soovituslik on ka vähendada liha tarbimist. On välja toodud, et taimetoitlastel on umbes
50% väiksem võimalus saada vähki, kui nendel , kes tarbivad liha. Loomulikult
ei tähenda see seda, et nüüd kõik hakkame taimetoitlasteks ning unustame
lihasöömise. Mina ei saaks sellega hakkama. Tuleb lihtsalt vähendada liha osakaalu,
sest lihas pole kiudaineid ning on kõrge rasvasisaldusega.Võimalusel vali
kala, kana või kalkuni liha, kui võimalik, siis kindlasti orgaanilist liha.
Võta kõrvale ube või köögivilju. Liha peaks olema peopesa suurune. Kindlasti
tuleks vältida töödeldud liha söömist, näiteks viinereid, pihve või hot doge jne.
Kindlasti tuleb ka valida oma rasvu hoolikalt, mida süüa.
Kaks kõige ohtlikumat rasva on transrasvad ning küllastunud rasvad. Küllastunud
rasvu leiab põhiliselt loomtoodetest, näiteks liha, piimatooted ning
munad. Transrasvu leiab töödeldud
õlidest, mis on tehtud tahkemaks ning nad ei lähe nii kiiresti halvaks.
Tootjale kindlasti hea variant, sinule endale mitte nii väga. Head rasvad on küllastumata rasvad, mis
tulevad taimsetest toodetest ning on toatemperatuuril vedelad. Põhiliseks
allikaks on näiteks avokaado, pähklid või oliiviõli. Kindlasti tuleb keskenduda
ka omega 3 rasvadele, sest see on südamele ning ajule hea.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar