reede, 17. oktoober 2014

Kuidas valmistada ülimaitsvat jäätist ISE?

Miks peaks ise  vaeva nägema jäätise valmistamisega, kui saab ka poest osta? Kuidas teha ise kodustes tingimustes ja ilma jäätisemasinata  jäätist?

Veidike ajaloost.
Pole kindlalt teada, kes jäätise leiutas, aga tõenäoliselt tegid seda hiinlased.
Jäätis sai lihtrahvale kättesaadavaks alles 17. sajandil.  18. sajandil oli jäätis levinud üle Prantsusmaa ja muu Euroopa.
 Esialgu koosnes jäätis mahlast, kohvist, puuviljadest ja alkoholist, siis 17. sajandil hakati seda valmistama piimast, rõõsast koorest, suhkrust ja munakollasest.  Sellised jäätised olid, siis kättesaadavad vaid kuninglikule õukonnale.  Lihtrahvani jõudis maius alles 19. sajandil , mil alustati tööstuslikult valmistatud jäätise müüki.

Miks näha kodus vaeva jäätise tegemisega?
Põhjus on ülimalt lihtne- isetehtud jäätisel on hoopis teine mekk  ja  täiesti naturaalne koostis.  Peale selle saate teha jäätist selliste lisanditega, mis teile kõige rohkem maitseb. Lisanditena võib kasutada mett, šokolaadi, marju, keediseid, pähkleid. Kõike mida hing ihkab. Laske aga mõtetel lendu tõusta ja avastage. 
Jäätise tegemine on tegelikult väga lihtne ega vaja suuri oskusi.

Meie vahva Merili proovis kuidas seda valmistada...

RETSEPT:
Vanillijäätis
Sellest kogusest jätkub jäätist  umbes kahele inimesele
Vaja läheb:
o        veidikene vanillit
o        2 dl piima
o        3 munakollast
o        1 dl suhkrut
o        3 dl vahukoort


 Vahusta kausis munakollased ja suhkur heledaks vahuks.  Kuumuta piim ja vanilli (maitse järgi)  potis keemiseni.  Kalla vähehaaval ja pidevalt vahustades munavahu hulka. Kalla segu tagasi potti ja kuumuta nõrgal kuumusel umbes 10 minutit või kuni segu on paksenenud.  Jahuta kiiresti külmaveevannis.  NIPP! Eriti kiiresti saab jahutada  jääkuubikutega  täidetud veevannis. 

Segu jahutamine veevannis
 Kalla juurde külm vahustamata vahukoor. Seejärel kalla jäätis madalasse metallist kaussi ja tõsta sügavkülma. Soovitatav on vahustada  jäätist iga poole tunni tagant, kas mikseri või vispliga, et see jääks kohevam ega tekiks jääkristalle (4 tunni jooksul). 

Enne viimast segamist oli segu juba päris külmunud
Enne viimast segamist oli segu juba päris külmunud.
Kuidas maitses? 
Peale viimast segamist pane segu karpi ja tõsta sügavkülma. Jäätist peaks külmutama vähemalt 4 tundi.
Selle aja jooksul külmub jäätis väga ilusti ära ja saab veeretada ka jäätisekulbiga palle.

Selle maitse on lihtsalt vapustavalt hea. Meenutab kondenspiima maitset veidi. Seda ei ole võimalik sõnadega edastada, vaid peab ise proovima ja  maitsma. Jäätis sulab  suus ja meenutab sulle su lemmik hetki, mis on täis õnne ja  häid maitseelamusi.  

RETSEPT:
Mõrušokolaadijäätis

Sellest kogusest jätkub kahele.
Vaja läheb:
o        2 munakollast
o        0.8 dl suhkrut
o        2,5 dl piima
o        50 g mõrušokolaadi
o        0,5 dl kakaopulbrit
Siirup:
o        1sl suhkrut
o        1 sl vett

Algus on samasugune nagu vanillijäätise puhul. Vahusta munakollased ja suhkur. Kuumuta piim keemiseni .Vala piim munavahu hulka, sega ühtlaseks ja vala tagasi potti.
Sulata šokolaad kuumaveevannis. Kuumuta piima-munasegu pidevalt segades keskmisel kuumusel, kuni segu pakseneb. Lisa sulatatud šokolaad ja kakaopulber. Sega väikeses plekk kausis  1 sl suhkrut ja 1 sl vett ning keeda, kuni segu muutub siirupitaoliseks ja kuldpruuniks. Vala kiirelt see ülejäänud massi hulka ja sega.  Edasi toimi nagu vanillijäätise puhulgi. Jahuta kiirelt, aseta sügavkülma ja vahusta iga poole tunni tagant(4 tunni möödudes).
Proovides jäätise massi enne külmutamist on selles tunda tükikesi, aga see kaob külmudes.

Segu on valmis külmkappi minekuks


Kuidas maitses?
Mõrušokolaadijäätis meenutab mulle kakao pudingu maitset, mis on minu lemmik puding ja see maitseb väga hästi. Jäätis on pehme ja kreemjas.  

KAS POLE MITTE ISUÄRATAV?



SEEDIMISENI!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar