Mõni postitus tagasi, kui rääkisime piima pH-st, lubati ka
tiitrimise kohta eraldi postitust. Nüüd siit see tulebki. Parem hilja, kui
mitte kunagi, eks?
Tiitrimist kasutatakse kindla aine või elemendi sisalduse
määramiseks ning on kvantitatiivne meetod. Kvantitatiivne tähendab seda, et
saadakse täpne tulemus, millest saab järeldusi teha. Tulemust kirjeldatakse
läbi mõõtmise, näiteks kui palju kulus mingit ainet antud tulemuse
saavutamiseks.
Tiitrimist kujutav skeem |
Meie kasutasime laboris veidi erinevat büretti. Kui tavalise
büreti puhul peab titranti valama toru otsast sisse ning siis skaala nulli
viima, siis meie elu oli tehtud väga mugavaks. Laboris olid titrandiga pudelid,
kus oli juba bürett küljes. Meie pidime kõigest pudelit veidi pigistama ja
titrant läks torru ning nullis ennast ise ära. See hoidis ära meie ronimised ja
turnimised laboris.
Büretid, mis on meie piimalaboris kasutusel |
Tiitrimine nõuab aega, täpset kätt ja
kannatust. Selles pole küll midagi rasket, kuid tulemuse saab väga kergelt ära
rikkuda. Tiitrimises on ühe tilga väärtus väga suur. Kui läheb üle, on kogu katse
sassis ja peab uuesti alustama. Eelmine aasta nii mõnigi tudeng tegi tiitrimist
3-4 korda. Aga pole hullu, harjutamine teeb meistriks ning saab harjutada oma
kätt ning kasvatada ühtlasi oma kannatlikkust.
Merili usinasti tiitrimas
SEEDIMISENI!
|
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar